Helsingin Hifi-Messut 2000
23-24.9.2000

 

Päivitetty 26.9.2000

Mikko Mattila

HkiHifimessutRadisson.jpg (27386 bytes)

Tämänvuotiset Helsingin Hifimessut täyttytyivät jälleen tungokseen asti messuvieraista. Olympialaiset tai loistava syyssää oli veroittanut silmämääräisesti arvioiden vieraita jonkin verran edellisvuoden ennätykseen verrattuna. Silti tungos ylimpiä kerroksia myöten oli melkoinen, kaikkiin demoihin pääsi kuitenkin ainakin lauantaina ilman tuntien jonotuksia.

Kotiteatteri jaksaa kiinnostaa

Useimmat näytteilleasettajat dominoivat alakerroksia kotiteatterijärjestelmillä ja kodin viihdekeskuksilla. Tänä vuonna osa laadukkaampien kotiteatterijärjestelmien myyjistä olivat päättäneet järjestää demot omissa tiloissaan messuhotellin läheisyydessä.

Yksi hämmästyksen aihe oli kotiteatteridemojen korkeintaan keskinkertainen äänenlaatu. Siinä missä viime vuonna saimme kuulla melko laadustakin kotiteatteriääntä, tänä vuonna useammallakin kotiteatteriosastolla äänipuoli lähenteli täyttä katastrofia. Kiinnitin huomiota erään japanilaisvalmistajan osastoon, jossa edellisvuoden varsin kelvollinen äänentoisto oli vaihtunut takavuosien kaukoidän basareeista tuttuihin piraatti-C-kasetti-ghettoblaster-tasoiseen puuroiseen mölinään, tosin viimevuotista kohtuullisemmallla äänenpaineella. Ilmeisesti "äänimanagereilla" on erilainen käsitys äänen estetiikasta.

Monikanavainen audio ja uudet formaatit tulevat

Audiopuolella uusia näytteilleasettajia oli tullut paikalle, osa entisistä ei katsonut tarpeelliseksi näyttäytyä täällä, juuri monet raskaimman highendin maahantuojat olivat jättäytynneet kokonaan messuilta. Messuviikonloppuna oli omia tilaisuuksia pienen matkan päässä pääkaupungista.Highend-audiopuolella uusien formaattien ja monikanavaisuuden lisäksi oli vain vähän maailmanluokan uutuuksia.

Audiolaitevalmistajien kiinnostuksen painopiste on selvästi kääntymässä monikanava-audioon ja uusiin korkearesoluutioisiin formaatteihin. Sekä DVD-Audio että SACD olivat molemmat näkyvästi esillä - tämä on hyvä merkki meille edistysuskoisille audiofiileille:  luvassa on nykyistä parempaa ääntä mikäli formaateista asia riippuu. Kuten eräs ääniammattilainen totesi: "Stereoääni oli kova juttu 70-luvulla - ei enää, joten on aika mennä eteenpäin."

Välähdys audion tulevaisuuteen saatiin HIFI-lehden järjestämässä monikanava-audio-esitelmässä ja demossa. Oikealla informaatiolla voidaan ajoissa välttää vääriksi osoittautuneiden kliseiden toistaminen itsestäänselvyyksinä, etenkin kun on ollut mahdollisuus omin korvin todeta minkälaisesta edistysaskeleesta monikanava-audiossa todella on kysymys. Edes jälkikaikuinen akustiikka ei vähentänyt monikanavademojen havainnollisuutta.

Varsinaisten maailmanluokan uutuksien puuttuessa, huomio kiinnittyi yllättävän monien ja tunnettujen näytteilleasettajien vaikeuksiin kaiuttimen kumisevuusongelman hallinnassa.

Kun tiedetään kuinka pienissä asuinnoissa ja etenkin olohuoneissa suomalaiset joutuvat asumaan, ehkäpä Hifimessujen kaltaiset tilaisuudet ovat sittenkin hyvin hyödyllisiä kun arvioidaan kaiuttimien ominaisuuksia todellisessa elämässä.

Demohuoneet olivat melko pieniä. Näihin 14-20 m2 huoneisiin oli raahattu jopa ladon oven kokoisia viritelmiä, joita sitten kuunneltiin reilun metrin päästä. Toisaalta jotkut syyttelivät kuminasta kovaa akustiikkaa samaan aikaan kun toiset samanlaisessa tilassa saivat järjestelmänsä toimimaan esimerkillisesti. Ehkäpä juuri siksi parhaat, tasapainoisimmat  messusoundit kuulimme kuitenkin pienistä jalustakaiuttimista.

 

DVD-Audio, SACD, Monikanavainen audio

Hifi-lehti yllätti ja järjesti ajankohtaisen esitelmän monikanava-audiosta. Alkuperäisiä monikanavaäänityksiä DVD-Videolevyltä Dolby Digital-muodossa demosi salin täydelle yleisölle yksi tämän alan parhaista asiantuntijoista Suomessa, Mika Koivusalo. Samalla kuulijat saivat esimakua myöhemmin tänä vuonna myyntiin tulevasta HIFI-lehden DVD-testilevystä. Hki2000-Koivusalo2.jpg (9737 bytes)
Monikanavademossa käytettiin Anders Weckströmin suunnittelemia erikoisvalmisteisia etukaiuttimia, takakaiuttimina käytettiin saman suunnittelijan Choruksia.
   
Laitevalmistajat olivat näyttävästi tuoneet esiin korkearesoluutioisia audio/video-soittimiaan.

Pioneer tuo vielä tämän vuoden puolella markkinoille 10500,- mk:n hintaisen DV-939A DVD-Audio/Video soittimensa (alempi laite).

Pinon päällä DV-737 DVD-Videosoitin (6790,-)

Hki2000-PioneerDVD-A939A.jpg (8786 bytes)
   
Pioneerin huippumalli DVD-AX10 DVD-Audio/Video/ 2-kanava SACD-soitin, hinta Suomessa 35000,- . Maahantuoja Ulkokaupat OY ei kuitenkaan suunnittele mallin tuontia Suomeen. Hki2000-Pioneer-DVD-AX10.jpg (6894 bytes)
   
Esittelyvitriinissä Pioneerin DVD-R-1000 DVD-tallennin/soitin. Laite toistaa myös SACD-levyt. Markkinoilla ensi vuonna. Hki2000-PioneerDVD-R.jpg (10455 bytes)
   
Kaukomarkkinoiden osastolla DVD-Audio oli näyttävästi esillä. Matshushitan DVD-Audio-huippumalli, Technics DVD-A10, hinta 8995,- mk. Sisältää myös "Digital Remastering Processin", joka tarkoittaa CD-toiston parannusta DSP:n avulla. Laitteen myynti on juuri alkanut.

DVD-A10:n alla Technicsin järein kotiteatterivahvistin.

Hki2000-TechnicsDVDA10.jpg (11022 bytes)
   
Panasonicin DVD-A7 DVD-Audio/ Videosoitinta (7495,-) saa marraskuusta lähtien. Pinon alla "DVD-Audio-valmis" kotiteatterivahvistin. järjestelmä oli kiinni Panasonicin widescreen TV-järjestelmässä, joten audiopuolen demoamisesta ei tässäkäään kannattanut juuri puhua. DVD-A10 oli käytössä messuosaston nurkkaan ylöspannussa kotiteatterijärjestelmässä. Hki2000-PanasonicDVD-A7.jpg (13138 bytes)
   
Harman Consumer Finlandin osastolla oli esillä Proceed PMDT CD/DVD-pyöritin (49900,-), joka on päivitettävissä myös DVD-Audiolle. Laite on moduulirakenteinen ja laajennukset tapahtuvat lisäämällä piirikortit yläoikeassa kulmassa oleviin korttipaikkoihin. 4 virtalähdettä, 4 digitaalista lähtöä... Hki2000-Harman03-ProceedPMD-PMT.jpg (11134 bytes)
   
Kuvassa Sonyn uusi 2-kanavainen CD/SACD-soitin XB-940 (6990,-).  Esillä oli myös jo viime vuoden messuilta tuttu 2-kanavainen SCD-777ES (17000,-).

Tulossa on vielä tänä syksynä niinikään kaksikanavainen SCD-555ES (12000,-). Ja vielä ennen joulua on luvassa DVD-Video/ kaksikanva SACD-soitin DVP-S9000ES, alustava hinta on noin 15000,-.

Hki2000-SonySCD-940.jpg (8877 bytes)
Tuotepäällikkö Harri Lepon mukaan ensi vuonna Sonyltä on luvassa monikanavainen SACD.

DVD-Audioleiriin kuuluvan JVC:n edustaja kertoi että ensimmäinen JVC:n DVD-Audiosoitin ei valitettavasti ehtinyt vielä messuille, mutta laite tulee myyntiin jo lokakuun aikana.

Korkearesoluutioiset demot

Sony oli varannut oman kuunteluhuoneen SACD-demoja varten. Järjestelyt olivat asialliset, joskin hotellikabinetin akustiikka laminaattilattioineen oli hieman kolkko. Itse demo oli - kuten aina - ajaltaan suppea, mutta tällä kertaa esimakua SACD:hen saatiin kunnollisilla äänitteillä. SACD-näytteitä alkuperäisistä DSD-äänityksistä soitettiin kahdella soittimella, XB-940:llä, joka oli kytketty Sonyn SS-X9ED-kaiuttimiin sekä SCD-777ES:lla,.jonka kaiuttimina oli Sonyn SS-M9ED ja molemmille vahvistimena  Sonyn integroitu. Molemmissa kaiuttimissa olivat myös superdiskantit SACD:n laajempaa taajuuskaistaa varten.

Sokerina pohjalla oli pyynnöstämme järjestetty pieni epätieteellinen vertailu jossa saimme kuulla SCD-777ES-soittimella ja  SS-M9ED kaiuttimina Telarcin tuottamalta Sam McClainin Blues for the Soul-levyltä DSD- ja 44.1/16 PCM-raidat samasta kappaleesta. Eroa oli, eikä havaitsemiseen tarvittu erityistä pinnistelyä. Itse kirjasin erona SACD-näytteen jälkeisellä CD-näytteellä pyöreämmän alarekisterin, hieman pienemmät detaljit ja kirkkaamman, mutta karheamman diskantin - samalla pellit tulivat kuuntelijaa lähemmäksi.

Pieni pettymys monille oli, että DVD-Audiosta vastaavaa äänipuolen demoa ei ollut järjestetty. Maahantuojien edustajat valittivat levyjen puutetta, jonka kuitenkin arvioidaan korjaantuvan jo ennen joulua. Eräs laitevalmistajan edustaja kertoi, että Warner Music on julkaissut tiedoksi listan tulevan syksyn DVD-Audio julkaisuista. Toivottavasti saamme jo  lähiviikkoina listan käsiimme.

 

Kaksikanavainen audio

Harman Consumer Finlandin osastolta löytyi messujen raskaimpia järjestelmiä. Revelin Ultima Studio kaiuttimet (73900,-), Mark Levinson n:o 37 CD-pyöritin (35900,-), 360-prosessori (39900)  ja keväällä esitelty n:o 383 integroitu vahvistin (49900,-). Upeita laitteita pienenpuoleisessa huoneessa. Hki2000RevelLevinson.jpg (11212 bytes)
   
Kruunuradion osastoilla Coplandin tyylikäs setti, Michell Gyro SE vinyylisoitin, Michell QC virtalähde, Rega RB-300-varsi, Goldring Elite äänirasia, Lehmann Audio Black Cube RIAA-etunen ja ProAcin jalustakaiuttimet. Lattialla Michell Trichord Power Conditioner. Hki2000-Kruunuradio.jpg (13769 bytes)
   
Sandmark Audion tyylikkäitä komponentteja ja hyvää demomusiikkia. Siistiä putki- ja vinyylisoundia. Hki2000-Sandmark.jpg (12507 bytes)
   
PenAudion osastolla oli kaiuttimet sijoitettu useimmista muista osastoista poiketen pitkälle seinälle. Jalustoilla pienet Rebelit, elektroniikana Musical Fidelity monopäätteet, Arcam FMJ-23-CD-soitin, Creek etuvahvistin. Demoon joutui välillä jonottamaan, vaivan palkitsi  yllättävän tasapainoinen ja onnistunut soundi. Kuului messujen parhaisiin. Hki2000-PenAudio.jpg (11227 bytes)
   
Highendstudion Juha Silvennoinen oli onnistunut loihtimaan järjestelmästä messujen parhaimpiin kuuluvan soundin, joka toimi yllättävän hyvin pienessä tilassa. Duntech Black Pearl (37500,-) ja PCL-10 (8500,-) kaiuttimet, Bow Technologiesin ZZ-8 CD-soitin (44000,-) ja ZZ-1 vahvistin (26000,-). Hki2000-HighendStudio.jpg (8423 bytes)
   

Gavian Ada (9800,-) . Ovat designiltaan omaperäiset ja   tyylikkäät. Bassoelementteinä 2 kpl Peerlessin muovikartiota ja keskiäänille diskanteille koaksiaalinen Seasin elementti.

Hki2000-Gavia2.jpg (9417 bytes)Hki2000-Gavia.jpg (6151 bytes)

   
Harrin Kaiuttimien upeaa puutyötä: Albatross (vas) Kakadu (takana subwooferin päällä) sekä Flamingo (lattiakaiuttimet takaoikealla). Hki2000-HarrinKaiutin.jpg (14455 bytes)
   
Amphionilla oli useitakin messuhuoneita käytössään, demoihin oli silti aika ajoin jonoa. Erityisen positiivisena valmistajalta jäi mieleen Xenonin demo. Kaiutin olisi ollut vielä enemmän edukseen suuremmassa huoneessa.

Gradient demosi tuttuja Preludejaan. ääni oli varmaa Gradient-laatua, akustiikka hallinnassa siirrettävillä paneeleilla. Siirrettävät paneelit saattaisivat olla käyttökelpoiset monessakin suomalaisessa olohuoneessa, ilmainen tuoteidea Gradientille....

Fuusio demosi diskantiltaan varsin heleästi soivia dipoleitaan. Valitettavasti emme saaneet kamerallamme kuvaa 16 m2 huoneesta jossa nämä noin 50 cm levät ja lähes kaksi metriä korkeat kaiuttimet soivat.

Vehmersalmelta tulee uusi kaiutinvalmistaja Tetrimäki Furniture Vision, joka esitteli  Crevasse-dipolikaiuttimiaan (26000,-). Kaiutin on kookas, siinä on yhdistetty laajakaistainen nauhaelementti dipolibassoon. Konstruktio muistutti Crystal Illusionin Dipolikaiutinta.

   
Mies, jonka palveluja kaikki audiofiilit tarvitsevat: Jan-Erik Lindqvist vetää FG-Naxosia joka toimii lähes kaikkien Suomeen maahantuotavien audiofiilevymerkkien maahantuojana. Valikoimiin kuuluvat mm. Audioquest, Chesky, Proprius, Telarc, Harmonia Mundi, Hyperion, Glossa ym...

Jan-Erik kertoi, että SACD-levyjen kysyntä on lähtenyt kesän jälkeen käyntiin, volyymit lasketaan kuitenkin pikemmin kymmenissä kuin sadoissa. DVD-Audiolevyjen kysynnän voi jo aavistaa kunhan soitinvalmistajt saisivat laitteensa markkinoille....

Hki2000-FG-Naxos-JE-Lindqvist.jpg (15524 bytes)
FG-Naxoksen osastolla oli upeat valikoimat audiofiililevyjä, myös useita DVD-V 96/24-levyjä hintaan 199,-/kpl sekä SACD-nimikkeitä (279,-/ kpl). Viimemainittujen hinnat  eivät heti houkuttele heräteostoksia tekeviä, vahva dollari pahentaa amerikkalaislevyjen hinnoittelua. Pienen harkinnan jälkeen  Highendnews.com osti kuitenkin ensimmäisen hybridi-SACD-levynsä testikäyttöön.

Myös RR-Premierellä oli osasto pohjakerroksessa. RR-Premiere tuo Digital Music Productionin ja Reference Recordingsin levyjä maahan. RR:n katalogi on useimmille lukijoillemme tuttu, DMP:llä on puolisentoistasataa nimikettä loistavasti äänitettyä jazzia, etno ym muuta musiikkia.

 

Koti- ja autohifi

Hifi Studio 17:n osastolla JBL:n XTi-sarjan kaiuttimia. Vasemmalta XTi 100 (5990,-/ pari), XTi 40 lattiakaiutin 3790,-/pari), sen päällä XTi 20 (2990,-/ pari), keskikaiutin XTI Center (1790,-/ kpl) Hki2000-Harman01.jpg (13144 bytes)
   
Infinity HCS-1 kaiutinjärjestelmä, jolla saadaan yllättävän hyvä ääni pieneen tilaan. Sisältää viisi pientä satelliittikaiutinta ja aktiivisen subwooferin. (2990,-) Hki2000-Harman02.jpg (11772 bytes)
   
Tämän täytyy olla oman alansa highendiä, ainakin oli meidän suosikki. Hummel (menikö oikein?) ja Clarion Hki2000-Hummel-Cervin.jpg (11969 bytes)
 

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com