Kööpenhaminan Hifimessut 24-25.2.2001

 

 

Päivitetty 15.3.2001

Jarmo Aulen

24.-25. helmikuuta järjestettiin Falconer Centretissä Kööpenhaminassa Hifi & Surround messut. Mukana oli myös ruotsalaisia, norjalaisia ja yksi suomalainenkin näytteilleasettaja. Voisikin puhua enemmän pohjoismaisista kuin tanskalaisista messuista, eikä kukaan edes maininnut hemohesistä. Liekö se sitten ollut tanskalaista vieraanvaraisuutta vai korvieni selektiivisyyttä. Vaikka yleisöä oli ihan mukavasti paikalla ei yhdenkään kuunteluhuoneen oven takana joutunut jonottamaan. Alakerran isossa salissa tuntui suosituimmat tuoteet olevan plasmanäyttö ja malliston järein DVD-soitin. Perinteiseen tapaan tuollaisessa tilassa eri osastojen (tässä tapauksessa kotiteatteridemojen) välille tulee nopeasti desibelikilpailu. Niinpä poistuin takavasemmalle josta löytyi muutaman mutkan takaa osastoja jotka saattoivat hieman vaikeasta sijainnista johtuen jäädä joiltakin huomaamatta.

Sieltä löytyi muun muassa messujen ainoa osasto jossa saattoi puhua esittelijöiden kanssa kotoisasti suomea. Esillä oli nimittäin Gradientin http://www.gradient.fi/ kaiuttimia ja GamuTin http://www.gamutaudio.com/ elektroniikkaa. Demossa käytettiin Gradient Revolutioneita ja lisäbassoja sekä Gradient X1 aktiivista jakoa, GamuT CD 1 cd-soitinta, GamuT C2R etusta sekä GamuT D200 ja DMX200 pääteitä. DMX200 syötti bassoja ja D200 Revolutioneita. Huone vaikutti olevan akustisesti aika hankala, ja siihen nähden Jorma Salmi ja Jouko Alanko olivat onnistuneet demossa varsin hyvin.

Tekni-fi:n osastolla oli esillä Pro-jectin ja Nottigham Analoguen vinyylisoittimia, Creekin ja Exposuren http://www.exposurehifi.com/ elektroniikkaa sekä Snellin http://www.snellacoustics.com/ ja Evoxin kaiuttimia. Siellä musiikkia kuunneltiin lähinnä taustamusiikkina keskustelujen ohessa.

Interceptor Audio esitteli Martin Loganin Ascent http://www.martinlogan.com/ kaiuttimia, Cayin CD-A8 cd-soitinta sekä Spark TRI 88S integroitua putkivahvistinta. Esillä oli myös Bow Technologiesin http://www.bowtechnologies.com/ laitteita mutta niitä ei demottu juuri silloin kuin minä olin lähettyvillä. Martin Logan, Cayin, Spark yhdistelmästä jäi kohtuullisen hyvä vaikutelma, vaikka jotkut osa-alueet häiritsivätkin.

HTP:n (Home Theater Professionals) osastolla esiteltiin messujen suurinta videotykkiä (Barco BV1609s, sellainen ison sohvapöydän kokoinen järkäle) yhdessä Lexiconin av-etusien, Miller & Kreiselin subbareiden, Onkyon ja Mark Levinsonin http://www.madrigal.com/MLHP5.htm vahvistimien, Pioneerin DVD-soittimien ja Faroudjan http://www.faroudja.com/ video prosessoreiden sekä Snellin kaiuttimien (XA90PS ja X5) kera. Tykissä oli tosi hyvä kuva, mutta kyllä 150 000 FIM:lle pitää jotain vastinetta saadakin. Mielestäni osaston erikoisuus oli kuitenkin se että kotiteatteridemojen väliajalla soitettiin taustamusiikkia seuraavasta laitteistosta: Mark Levinson 383 integroitu vahvistin, Mark Levinson cd-pyöritin / DA-muunnin sekä Dunlavy SC-IV/A kaiuttimet.

Seuraavana oli vuorossa norjalaisen T.AA. Importin osasto. Siellä soitettiin saksalaista torvimusiikkia amerikkalaisten säestyksellä. Esillä oli nimittäin Avantgarde Duo http://www.avantgarde-acoustic.de/ torvikaiuttimet, Cary Audio Design http://www.caryaudio.com/ CAD SE monopäätteet, Cary SPL 50B etunen ja Cary upsamplaava cd-soitin. Ääntä voisi luonnehtia aineettomaksi ja vaivattomaksi, musiikki ikään kuin vain soljui ulos kaiuttimista ilman mitään ponnisteluja. Stereokuva oli ja iso ja tarkka. Bassopäässä oli joillain taajuuksilla pyöreyttä, mikä tosin saattoi johtua myös huoneesta. Joka tapauksessa yksi messujen parhaista demoista. Sivupyödällä näytti olevan Jeff Rowland http://www.jeffrowland.com/ päätteet joita ei ainakaan tässä demossa otettu esille. Esittelijät olivat erittäin ystävällisiä, varsinkin sen jälkeen kun huomasivat että teen muistiinpanoja ja kamerakin löytyi taskusta.

Avance - Densen ja Electrocompaniet - Heco demot jäivät yläkerrassa kuuntelematta sillä esittelijät pitivät taukoa kun olin näillä osastoilla. Valitettavasti hieman kireän aikataulun vuoksi en lopussa enää ehtinyt mennä tarkistamaan osastoja uudestaan.

Yläkerrassa oli esillä myös minulle uusi kaiutinmerkki Peak Consult http://www.peak-consult.dk/ Tästä demosta jäi parhaiten mieleen miehen korkuiset kaiuttimet ja viehättävä esittelijä neitokainen. Oliko osaston tarkoituksena sitten vain miellyttää silmiä? Siinä kysymys johon tuskin koskaan saadaan vastausta.

McIntosh Associatesin osastolla esiteltiin seuraavat merkit: Balanced Audio Technology http://www.balanced.com/ (VK75SE pääte), Wadia http://www.wadia.com/ (27/270 CD ja DA muunnin), Jeff Rowland (integroitu), Revox, Sonus Faber http://www.sonusfaber.com/ ja kanadalainen Tetra Listening Instruments. Ei tarvinnut pitkään arvailla mistä Tetra Listening Instruments kaiuttimet olivat saaneet nimensä. Katso linkin kuva http://www.tetraspeakers.com/livespecs.htm Demo päättyi juuri kun astuin huoneeseen eli en osaa sanoa millaista ääntä tetroista tuli. Sen kuitenkin tarkistin ettei niiden sisällä ollut mehua tai maitoa, kuten tuon muotoisissa purnukoissa yleensä on totuttu näkemään.

Toinenkin pyramidin muotoinen kaiutin messuilta löytyi, nimittäin tanskalainen AV Reality http://www.av-reality.com/ Stereokuvassa oli kokoa mutta muuten ääni tuntui jotenkin ohuelta. Liekö huone ja kaiuttimien läheisyys kuuntelupaikkaan vaikuttaneet asiaan. Muotoilu jäi kuitenkin hyvin mieleen.

Seuraava huone olikin sitten taas norjalaisten hallussa. Audiofreaks esitteli Conrad Johnsonin http://www.conradjohnson.com/ vahvistimia (MF2500 pääte ja Premier 17LS etunen) ja Musen http://www.museelectronics.com/ Thalia/Nine DVD / DVD-Audio soitinta. Kaiuttimina olivat Avalon Eidolonit http://www.avalonacoustics.com/ . Demossa käytettiin mm. John Lee Hookerin Mr Lucky DVD-audio levyä. Ääni oli ilmava ja dynaaminen, basson kontrolli oli hyvä. Kaikenkaikkiaan hyvä demo, mutta odotukseni olivat vieläkin korkeammalla.

Audio Artin osastolla oli muutama ensiesittely. Ensimmäistä kertaa Tanskassa olivat esillä ProAc Future Two ja Mårten Design Coltrane http://www.martendesign.com/ kaiuttimet. Advantagen http://www.bladelius.com/ADVANTAGE/ S1 cd-soitin/etuvahvistimen kohdalla kai voisi puhua jopa pohjoismaista suuremmasta ensi-illasta, sillä laite ei ole tainnut tätä ennen olla julkisesti kuunneltavissa. Michael Bladeliuksen mukaan S1 tulee markkinoille huhti-toukokuun aikana. Advantage S1 cd-soitin/etuvahvistimen parina olivat saman merkin S250 monopäätteet ja edellä mainitut Mårten Design Coltrane kaiuttimet. Tuttua materiaalia demotessa kävi ilmi että kaiuttimilla oli ongelmia bassojen kontrollin kanssa eikä stereokuvakaan ollut niin yksityiskohtainen kuin olisi toivonut. Olisi ollut mielenkiintoista kuulla samaa kokoonpanoa samassa huoneessa esillä olleilla Revel Salon http://www.revelspeakers.com/ tai ProAc Future Two kaiuttimilla. Advantagen elektroniikan kun pitäisi pystyä parempaan kuin tämä kuulemani demo.

Pienen matkan päässä KT Radio esitteli kolmea eri laitteistoa. Yksi Arcamin http://www.arcam.co.uk/ elektroniikkaan ja AudioVectorin http://www.audiovector.com/ kaiuttimiin. Toinen laitteisto oli Audio Research VT100 pääte, LS-25 etunen ja CD-2 cd-soitin http://www.audioresearch.com/, kaiuttimina olivat Wilson Audio Cubit http://www.wilsonaudio.com/ . Kolmas laitteisto oli Krell FPB-650MC monopäätteet, Krell KCT etunen ja Krell KPS-28c cd-soitin http://www.krellonline.com/ , kaiuttimina Wilson Audio Watt Puppy 6. Tällä laitteistolla demottiin myös ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa Philips SACD 100 monikanavasoitinta. Demossa käytettiin tosin vain kahta kanavaa. Paikalla esitetyn epävirallisen arvion mukaan Philips SACD 100:n hinta tulee olemaan noin 20 000 SEK. En tiedä demottiinko aikaisemmin/myöhemmin samaa materiaalia sekä SACD:nä että tavallisena cd:nä. Kuulemani demo oli pelkästään SACD demo, ja sitä olisi kuunnellut kyllä pidempäänkin. Tarkka ja dynaaminen ääni, yksi messujen parhaista demoista vaikka SACD:n osuus asiaan jäikin vaivaamaan. Esillä oli myös uusittu Krell KAV-300iL integroitu vahvistin. KAV-sarjan uusi design miellytti kovasti ainakin minun silmiäni.

Kaiken kaikkiaan jäi sellainen yleisvaikutelma että messujen keskiarvoääni oli nyt hieman parempi kuin viime vuonna. Lisäksi hotellin aulassa ei tänä vuonna ollut autostereo-osastoa, eli subbareiden jytke ei nyt häirinnyt ensimmäisen kerroksen demoja.

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com