searchTL-Audiossa kuumimmat kotiteatteritHifiGuru

Amazon100w.gif (1689 bytes)

 

Hifi & Surround 2002, Kööpenhamina

Jarmo Aulen

Päivitetty 5.4.2002

Varma kevään merkki eli Kööpenhaminan Hifi & Surround messut järjestettiin tänä vuonna viikkoa ennen pääsiäistä. Paikka oli vanha tuttu, eli Falconer Centret. Käytössä oli kolme alinta kerrosta sekä 15. kerroksen hotellihuoneet.

Valitettavasti alakerran isossa hallissa olivat desibelit aika korkealla kun jokainen osasto yritti saada äänensä kuuluville, joukosta nimittäin löytyi sellaisiakin merkkejä kuin Accuphase, Meridian, Copland, Densen ja Tannoy.

Eniten silmiin pisti se että Pioneerin isolla osastolla ei koskaan näyttänyt olevan muutamaa henkeä enempää yleisöä, muuten porukkaa oli pääsääntöisesti ruuhkaksi asti. 

En tiedä oliko Primare yksi messujen sponsoreista mutta heidän elektroniikkaa löytyi yllättävän monelta osastolta.

Sony oli vallannut strategisesti loistavan paikan eli aulabaarin takana olevat kaksi isoa huonetta. Toisessa oli esillä elektroniikkaa televisioista Walkmaneihin, ja toisessa huoneessa esiteltiin monikanavaista SACD ääntä. Monikanavademo oli pettymys. Demomateriaaliksi olisi varmaan ollut saatavilla jotain Destiny's Childia parempaakin. Ehkä aulabaarin sponsoroinnilla demosta olisi tullut miellyttävämpi.

DVD-Audiosta oltiin vielä SACD:täkin hiljempää. Ainoastaan Rotelin, Primaren ja Holfin yhteisessä demossa soitettiin elokuva demojen välissä noin minuutin pätkä Telarcin Tchaikovsky 1812 Overture levyltä.

Gryphon esitteli huoneessaan Adagio cd-soitinta, Sonata etusta, Antileon päätettä sekä ilmeisen uusia Gryphon Cantata jalustakaiuttimia. Kuten itsellenikin niin myös monelle muulle näytti olevan yllätys että Gryphon tekee myös kaiuttimia. Soitettu musiikki oli varsin omaperäistä eikä kaiuttimien äänestä päässyt kummallakaan kuuntelukerralla oikein perille. Ehkä siinä kuitenkin oli ainesta.

Tekni-fi:n osastolle mennessä tuli ensimmäisenä mieleen että joko tässä tuli jo kerran käytyä. Hetken miettimisen jälkeen kuitenkin selvisi että he demosivat samassa huoneessa myös viime vuonna, ja sekä merkit että esillepano olivat nekin toistoa viime vuodelta. Esillä oli Exposuren elektroniikkaa, Pro-jectin ja Nottinghan Audion vinyylisoittimia sekä Epoksen ja Sequencen kauttimia. Laitteet olivat sananmukaisesti esillä sillä musiikkia soitettiin hiljaa taustamusiikkina, eli äänestä puheen sorinan seasta pystynyt paljoa sanomaan.

Seuraavia huoneita yhdistivät Parasoundin  vahvistimet ja Barcon videotykit, kaiuttimina oli sekä M&K:ta että Snelliä. Ja kuten ehkä arvata saattaakin oli teemana elokuvat. Pätkät Star Wars Episode I:sestä ja Pearl Harbourista tulivat tutuksi niin täällä kuin myös monella muullakin osastolla. Äänenpainetta riitti ja kuvanlaatu oli hyvä.

Myös HTP:n osastolta löytyi pöydän kokoinen Barcon tykki. Kavereina sillä oli Integra Researchin RDV1 DVD-Video/DVD-Audio soitin, Faroudjan prosessori, Brystonin päätteitä ja M&K:n kaiuttimia. Japanilaisten lentäjien Hawajin vierailua demottiin tälläkin osastolla.

Interceptor Audio esitteli Martin Logan Odyssey kaiuttimia yhdessä Cayin CDT 15A CD-soittimen ja Spark TRV88ST vahvistimen kanssa. Musiikki oli tuttua messumusiikkia eli Hugh Masekelan Hope levy. Hiilijuna Sowetosta ei kulkenut tällä kertaa yhtä vakuuttavasti kuin sillä on ollut tapana, ainakin dynamiikasta ja tilantunnusta oli nimittäin jotain pudonnut matkan varrelle.

Seuraavassa kerroksessa esiteltiin JBL K2-S9800 kaiuttimia yhdessä Mark Levinsonin elektroniikan (335 pääte, 390S CD) kanssa. Valitettavasti saman huoneen kakkoslaitteiston, Infinity Kappa 600 ja Kappa 200, Harman Kardonin elektroniikkaa ja elokuva demo oli enemmän suurta yleisöä kiinnostava enkä onnistunut muutamasta yrityksestä huolimatta JBL:iä ja Levinsoneja kuuntelemaan.

Avancen Signature ja Dana sarjan kaiuttimia soitettiin GamuT http://www.gamutaudio.com/ D200 päätteellä, CD1 CD-soittimella ja C2R etusella. Ole Lund Christensen ei ollut tällä kertaa piristämässä demoja ja demottu musiikkin oli hieman yllättäen Michael Jacksonia.

Cyrusin http://www.cyrus.co.uk huoneessa oli kotiteatteridemo joka oli rakennettu Versa System kaiuttimien varaan. Näytillä olivat myös Cyrus Icon ja CLS70 kaiuttimet.

Sarjassa taustamusiikkia käytävällä osa 1 perustui Cambridge Audion ja Sherwoodin elektroniikkaan ja Wharfadalen kauittimiin, esillä oli myös vaikuttava määrä Teacin elektroniikaa.

Kerrosta ylempänä oli sitten saman sarjan osa 2, eli Audio Analoguen http://www.audioanalogue.com/ Maestro vahvistin ja Paganini CD-soitin sekä Dansk Audio Teknik TT (The Truth) kaiuttimet. Toisena laitteistona oli Electrokompaniet EMC-1 CD-soitin,

Audio Analoguen etunen, Vincentin monopäätteet ja Dansk Audio Teknik TNT (The Naked Truth) kaiuttimet.

Tonkraft esitteli Dynaudio http://www.dynaudio.com Confidence C4 kaiuttimia yhdessä Gryphon Adagio CD-soittimen, Sonata etusen ja Antileon päätteen kanssa. Verrattuna Gryphonin omaan demoon tämä tuntui onnistuneemmalta. Ääni oli tarkka, yksityiskohtainen ja dynaaminen, vaikka C4 on kohtuullisen suurikokoinen kaiutin kuullosti se enemmän pieneltä monitorilta kuin isolta kaiuttimelta. Stereokuva oli aika kapea mutta korkeutta ja kolmiuloitteisuutta oli taas vastaavasti enemmän. Kaiuttimien sijoittelu huoneen koko huomioon ottaen oli yllättävän kapea.

Thule Audiokin http://www.thule-audio.dk oli paikalla, mutta esitteli laitteitaan ainoastaan elokuva käytössä.

Steensen Audion huoneessa soi seuraava kokoonpano: Proceed http://www.proceedaudio.com/ PMDT DVD-transport, AVP etunen ja AMP5 pääte, Mark Levinson http://www.marklevinson.com/ 436 monopäätteet ja 390S CD-soitin. Kaiuttimina olivat Revelin Performa F50, C30 ja B15 subwoofer. Demossa käytettiin pääasiassa kaksikanavaista musiikkia, mutta myös dts koodattua musiikkia ja lopuksi näytettiin vielä pätkä Mouse Hunt elokuvasta. Olen nähnyt saman esittelijän demoja aikaisemminkin ja joka kerta hän tuntuu onnistuvan yhtä hyvin. Musiikkidemoissa hän antaa yleisölle vinkkejä mihin asioihin äänessä kannattaa kiinnittää huomiota ilman että hän kuitenkaan ”sormella osoittaa” että juuri tätä kohtaa teidän nyt pitää kuunnella. Esittelyltään messujen paras osasto ja myös ääneltään kolmen kärjessä. Stereokuva oli iso ja jäsentynyt, dynamiikka ja basson kontrolli olivat myös kunnossa. Samassa huoneessa esiteltiin myös ProAcin D1.5 kaiuttimia yhdessä Mark Levinson 390S CD-soittimen ja OVC 15S putkivahvistimen kanssa.

Vieressä KT-Radion osastolla esiteltiin Krellin http://www.krellonline.com elektroniikkaa ja Wilsonin http://www.wilsonaudio.com/ kaiuttimia. Krell Home Theater Standard etunen, DVD Standard CD/DVD-soitin, KAV-2250 ja KAV-3250 päätteet, Wilson Sophia pääkaiuttimet, Watch keskikaiutin, CUB takakaiuttimet ja subbarina JM Labin Sub Utopia II. Demomateriaalina oli Robbie Williamsin konsertti. Kun muutamaa minuuttia myöhemmin juttelin Krellin ja Wilsonin maahantuojan kanssa oli ihan pakko mainita jotain Robbie Williamsista. Tähän maahantuojan edustajat totesivat diplomaattisesti että demo oli ainakin kovin suosittu, ja jos tulet tunnin päästä uudelleen niin silloin soitetaan musiikkia myös ilman kuvaa ja kannattaisi ehkä silloin yrittää uudestaan. Niinpä sitten tuntia myöhemmin istuin parhaalla kuuntelupaikalla odottamassa oliko herrojen Häggmark & Wiman lupauksille katetta. Ensin soitettiin akustisesti ja kaksikanavaisena, myöhemmin siirryttiin monikavaiseen dts äänitykseen ja vasta lopuksi kaivettiin esille Robbie Williams DVD. Kaksikanava demosta jäi mieleen neutraali, nopea ja dynaaminen toisto. Äänellisesti ehdottomasti messujen parhaimmistoa. 

Huoneen toisessa päässä esiteltiin Arcamin elektroniikkaa ja Audiovectorin http://www.audiovector.com S6 kaiuttimia.

Yläkerrassa oli esillä Ruark CL30 kaiuttimet ja Roksan Xerxes ja Caspian sarjan elektroniikkaa. Huone oli erittäin pieni ja siihen nähden esittelijä oli saanut laitteiston soimaan ihan ok.

Seuraavassa huoneessa demottiin Audiostatic http://www.audiostatic.com/  Wing/Fin kaiuttimia yhdessä Neukomm http://www.neukomm.com

PA26 monopäätteiden, CD24 CD-soittimen ja CPA24 etusen kanssa. Stereokuvasta löytyi syvyyttä, ilmaa ja avaruutta. Demottu klassinen musiikki soi hienosti ja kaiuttimien sijoittelussa pieneen huoneeseen oli onnistuttu hyvin.

Ovella jaetussa esitteessä oli esillä vaikuttava määrä eri merkkejä. Jossain vaihessa aloin ihmettelemään että missä nämä kaikki merkit oikein ovat kun kaikki paikat oli jo käyty läpi. Selitys löytyi siitä että osa merkeistä oli ”esillä” ainoastaan pöydällä olleessa hinnastossa tai seinällä olleessa mainosjulisteessa. Kunnollista monikanavaista SACD ja DVD-Audio demoa jäin myös kaipaamaan. Valitettavasti myös kunnollisten kaksikanavademojen määrä pienenee vuosi vuodelta. Isoja ja kalliita videotykkejä sen sijaan löytyy nykyään melkein jokaiselta osastolta. Ehkä viime vuoden messuilla oli kokonaisuutena hieman parempi taso.

 

PenAudioRebelEvo

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com