Messuraportti:
Sound & Vision, Göteborg 9.-10.9.2000

Päivitetty 16.9.2000

Jarmo Aulen

Viikonloppuna 9.-10. syyskuuta oli Göteborgissa tämän vuoden pohjoismaiden suurimmiksi hifimessuiksi mainostetut Sound & Vision 2000. Paikkana oli konferenssikeskus Arken.

Jo alle 2 tuntia ovien avaamisesta oli sisällä messuilla melkoinen tungos. Pariin demohuoneeseen joutui jo heti alussa jonottamaan. Tavaraa oli kolmessa kerroksessa ja äänenlaatua löytyi joka makuun. Parissa demohuoneessa tunnuttiin korostavan turhankin paljon kuinka kalliita ja hienoja laitteita on esillä, kun taas toisessa lähes saman hintaluokan huoneessa hintoja suorastaan välteltiin ja kehotettiin keskittymään vain musiikkiin. Yksi asia tuli nopeasti selväksi, nimittäin se että karamellien ja muovipussien jakaminen messuilla tulisi kieltää. Monen laitteiston kuunteleminen jäi haluttua lyhemmäksi siksi että osa kuuntelijoista koki paremmaksi ajanvietteeksi kaivella esitteitä muovipussista tai rapistella ovelta saatuja karamellejä kuin kuunnella musiikkia. Valitettavan moni myös unohti vaientaa kännykkänsä ennen demoja.

Positiivinen asia johon tuli kiinnitettyä huomiota oli naiskävijöiden määrä. Edelleenkin hifimessujen yleisö on kovin miesvaltainen, mutta näillä messuilla oli naisia huomattavasti enemmän kuin mihin on tullut totuttua. Monet olivat tietysti poikaystävän tai miehensä kanssa paikalla, mutta oli siellä niitäkin jotka olivat tulleet ihan vapaaehtoisesti tyttöporukalla.

Audionord: Wilson Audio, Krell, Transparent, Magneplanar

Audionord oli varannut kaksi huonetta joista isommassa oli kuunneltavana seuraavanlainen laitteisto:
Wilson Audio Watt/Puppy 6 kaiuttimet, Krell FPB-650MC monopäätteet, Krell KPS-25 cd-soitin/etuvahvistin. Paikalla oli myös Transparent Audion vientipäällikkö Jim Shannon kertomassa lyhyesti firmansa kaapeleista.

Huoneessa demottiin myöhemmin myös Audio Physic Caldera kaiuttimia, mutta valitettavasti myöhästyin siitä demosta. Laitteisto oli siis täsmälleen sama kuin kevään Kööpenhaminan messuilla sillä erotuksella että Velodynen subbarit oli jätetty pois.

Äänenlaadultaan Audionordin demo kuului messujen parhaimmistoon ollen tarkka, yhtenäinen ja dynamiikaltaan vakuuttava. Bassotoisto tuntui olevan ainakin tässä huoneessa varsin herkkä kuuntelupaikalle sillä ensimmäisen demon aikana se kuullosti hieman epämääräiseltä kun taas seuraavassa demossa samalla materiaalilla ja eri paikalla ongelmat olivat poissa.

Audionordin toisessa huoneessa kerrosta ylempänä oli kuunneltavana lisää Krellin elektroniikkaa eli Magneplanar MG-3.6QR kaiuttimet, Krell FPB-250MC monopäätteet, Krell KCT etuvahvistin, Krell KPS-28C cd-soitin. Esittelijänä oli herra nimeltä Guap Tan Audionordin Hollannin konttorista. Hyvää ääntä oli tarjolla tässäkin demossa vaikka Wilsonit firman toisessa huoneessa olivatkin vakuuttavammat.

Swedish Audio Technology: Upsamplingia CDFixin tapaan

Parin huoneen päässä oli esillä ruotsalaista osaamista eli -QRS Neptunus kaiuttimet, Advantage S-250 monopäätteet, Advantage S-2 etuvahvistin, S.A.T. Cdfix cd-soitin, S.A.T. Amplifix integroitu vahvistin.

Paikalla käveli huomiota vältelleen myös laitteiden isä Michael Bladelius joka ennen Ruotsiin palaamistaan työskenteli mm. Thresholdilla yhdessä Nelson Passin kanssa. Myöhemmin Michael Bladelius peri häneltä pääsuunnittelijan paikan. Thresholdin jälkeen Michael teki töitä mm. Classélle. Kaksi vuotta sitten samoilla messuilla juttelin Michaelin kanssa ja yllätyin kuinka vaatimaton tämä "maailmantähti" onkaan, ja hyvin matalalla profiililla hän näytti nytkin olevan liikkeellä.

Esittelijät demosivat erityisesti S.A.T:n upsamplaavaa cd-soitinta Cdfixiä. Sama kappale musiikkia kuunneltiin kolmeen kertaan, jälkeenpäin esittelijä kysyi mitä eroa näillä kerroilla oli. Omasta mielestäni keskimmäisellä kerralla stereokuva oli suurempi ja ääni ilmavampi ja yksityiskohtaisempi. Samoja adjektiivejä käytti myös muutama muu kuvaillessaan keskimmäistä kappaletta, eikä kukaan ollut sitä mieltä että ääni olisi ollut huonompi keskimmäisellä kerralla. Tämän jälkeen esittelijä kertoi mitä näiden kolmen kuuntelukerran välillä sitten tehtiin. Ensimmäinen ja kolmas kerta soitettiin ilman up-samplausta, kun keskimmäisellä kerralla se taas oli päällä. Äänenvoimakkuus oli kaikilla joka kerta sama, sillä sen esittelijä muisti joka kerta kuuntelijoille näyttää. Kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen demo.

Esillä (ei kuunneltavana) oli myös tuleva Advantage S1 cd-soitin joka tulee olemaan myös up-samplaava.  QRS Neptunus kaiuttimien ääni tuntui olevan hiemän särmikäs, sillä olen kuullut Advantagen elektroniikan säestyksellä parempaakin ääntä.

Steensen Audio: Mark Levinson, Revel

Tanskalainen Steensen Audio esitteli Mark Levinson ja Revel tuotteita. Laitteisto oli seuraava: Revel Ultima Studio kaiuttimet, Mark Levinson No 436 monopäätteet, Mark Levinson No 360s DAC, Mark Levinson No 37 cd-pyöritin. Äänestä jäi hieman viileähkö vaikutelma, mutta juuri tämän demon aikana muovipussiterroristit iskivät pahimmin eli musiikkiin ei päässyt kunnolla keskittymään. Demossa käytetyt äänitykset eivät nekään olleet aivan laitteiston vaatimalla tasolla.

Hifidirekt: Martin Logan, VTL, Advantage, Quadral

Hifi Direktin osastolla oli esillä ensimmäistä kertaa Ruotsissa MartinLogan Prodigy kaiuttimet.Paikalle oli myös saatu MartinLoganin vientipäällikkö Brent Hefflin joka kertoi kaikille ymmärrettävällä tavalla kaiuttimen tekniikasta. Hefflinin esitys oli muutenkin hyvä sillä hän kertoi demossa käytetyn musiikin äänitystekniikoista ja eroista toisiinsa nähden. Prodigyjä soitettiin isolla Sherwoodin päätteellä, VTL etuvahvistimella ja Advantage CD1 cd-soittimella.  Prodigy on mielenkiintoinen kaiutin jota pitäisi kuunnella uudelleen, sillä tämän demon perusteella en oikein osaa päättää mitä siitä pitäisi sanoa. Tämä tosin on yleensä hyvä merkki siitä että kaiutinta jaksaa kuunnella pidempäänkin. Quadral Aurum-Vulkan  kaiuttimia esiteltiin samalla elektroniikalla kuin Progidyjäkin. Niistä minulle jäi hieman viileä vaikutelma. Huoneessa oli laatikossa esillä myös Thiel CS2.3 kaiuttimet, enkä tiedä demottiinko niitä myöhemmin vai ei. Mielenkiintoista osastolla oli myös Klipsch kaiuttimista rakennettu kotiteatteridemo.

Gignos: SimAudio, Totem, Metronome

Gignosin demohuoneesta löytyi minulle uusia kuuntelututtavuuksia. Lukenut näistä kyllä olin, mutta nyt oli mahdollisuus myös kuunnella seuraavanlaista kokoonpanoa: Totem Forest kaiuttimet, SimAudio Moon integroitu vahvistin, Metronome Technologie CD1 cd-soitin.  Ensi kuulemalla ääni oli tasapainoinen ja sävykäs. Kokoonsa nähden kaiuttimien bassotoisto ulottui varsin alas olematta kuitenkaan liian pehmeä tai pyöreä. Kierreltyäni muualla päätin mennä kuuntelemaan laitteistoa vielä toisenkin kerran. Vaikutelma oli toisellakin kerralla yhtä positiivinen ja esittelijän puheissa laitteiden hyvästä yhteensopivuudesta taisi olla todellakin perää.

Quad ja Opus 3

Quadilla ja Opus3:lla oli yhteinen tila jossa pääosissa olivat Quad ESL 989 kaiuttimet, Quad II Forty pääte ja Sony SACD soitin. Musiikkina käytettiin Opus3:n ensimmäistä SACD äänitystä eli Eric Bibbin Just Like Love levyä. Kuuntelussa ei häirinnyt muu kuin paikalle osunut nuorisoporukka jonka piti puhua sen verran kovaäänisesti että pienehkössä huoneessa ei kuuntelusta tullut mitään. Muutama muukin päätti jatkaa itseni tavoin kierrosta kun "Beavis ja Butthead" ystävineen jäivät kovaäänisesti ihmettelemään Quadin elektroniikkaa.

Gamut

Kotiteattereiden keskellä oli kummajaisena pieni demohuone jossa oli laitteistona Gamut D200 päätevahvistin, Gamut cd-soitin ja ilmeisesti myös Gamut etuvahvistin  . Kaiuttimina käytettiin jo edesmenneen Stig Carlssonin suunnittelemia Carlsson OA-50.2 ja OA-52.2 kaiuttimia.Tässä huoneessa en onnistunut pääsemään kohtuulliseen kuuntelupaikkaan, joten äänestä ei sitten sen enempää.

PL-Audio: dCS, Audionet, JMLab

Pari kertaa aikaisemmin PL Audion huoneen ohi kulkiessani ulkopuolella oli aina jono, eikä ovella partioinut naiskaksikko päästänyt ketään livahtamaan ohi kesken demon. Sama tiukka linja jatkui sisäpuolellakin sillä esittelijä vaienti tehokkaasti jokaisen joka yritti puhua demon aikana. Tekniset kysymykset olivat myös kiellettyjä sillä esittelijän mukaan huoneen ulkopuolella käytävässä oli niitä varten muuta hekniklökuntaa ja iso pino esitteitä, sisällä sai keskustella ainoastaan musiikista. Tämä oli hyvin onnistunut konsepti sillä tässä demossa kuuntelijat keskittyivät itse musiikkiin paremmin kuin muilla osastoilla. Sitä paitsi demossa käytetyt äänitykset olivat parasta mitä messuilla oli tarjolla. Laitteisto oli seuraava: JMLab Mezzo Utopia kaiuttimet, Audionet AMP II Max monopäätteet, etuvahvistin Audionet PRE G2, Audionet ART cd-soitin/pyöritin, dCS Delius 24/192 DAC, dCS Purcell Upsampler, Harmonic Technology kaapelit. Osan kunniasta saavat äänitykset, mutta tätä demoa olisi kuunnellut pidempäänkin vaikka se nytkin meni 10 minuuttia yli messujen aukioloajan. Demon jälkeen esittelijä jäi juttelemaan halukkaiden kanssa demossa käytetystä musiikista eikä kenelläkään ollut kiire kotiin vaikka useimmat osastot olivat jo kiinni. Tulipa nähtyä sellainenkin ihme että nuori viehättävä nainen tuli kyselemään demon jälkeen mistä näitä kuunneltuja levyjä oikein löytää ja onko muita hyviä levyvinkkejä. Naisten kiinnostus high-endiä kohtaan taitaa tosiaan olla kasvussa.

Kotihifi

Näyttelytilan toisella laidalla oli iso halli joka oli täytetty tavanomaisemmalla hifillä. Ainakin seuraavilla merkeillä/liikkeillä oli siellä osastonsa: -Hifi Klubben -Sharp -Panasonic -JVC -Nakamichi -Kenwood -Bose -Polk Audio Koska kyseessä oli halli jossa oli muutamin väliseinin eristettyjä osastoja keskittyivät esittelijät vain peittoamaan naapurin demon muutamalla desibelillä. Isot televisiot, plasmanäytöt, minisarjat ja dvd-soittimet olivat hallin suosikkiartikkeleita.

Pihalla kiinnitti huomion SASCA:n autohifinäyttely. En perehtynyt näyttelyautoihin sen paremmin, mutta yleiskuvasta voisi sanoa että muutaman vuoden takaiset pahimmat ylilyönnit laitteiden asennuksissa näyttävät olevan takana. Nyt näyttää olevan enemmän suosiossa hieman hillitympi linja.

Kotiteatteri

Konferenssikeskuksen alakerran valikoima oli enimmäkseen kotiteatteridemoja. Mieleen jäin ainakin Primaren elektroniikan (DVD-soitin, A/V-etuvahvistin, monikanavapääte)  ja AcousticEnergy kaiuttimien ympärille rakennettu demo. Äänestä en tosin paljoa muista, sillä huomion demossa vei kuva. Näyttivät nimittäin musiikkipätkää jossa tanssi viehättävä nainen varsin tiukoissa vaatteissa. Saattoi olla hyväkin taktiikka sillä demo jäi varmaan monien mieleen. Kuinka moni sitten muistaa mitä laitteita siellä esiteltiin on toinen juttu ;-) Auditorioon oli pystytetty täysiverinen elokuvateatteri käyttäen laitteina mm. Lexiconia ja Miller & Kreiselin kaiuttimia ja subbareita. Kuva oli messujen massiivisin sillä valkokankaalla oli leveyttä silmämääräisesti arvioiden 4,5 metriä. Äänenpaineet isossa auditoriossa olivat myös täysin elokuvateatteriluokkaa.

Desibelikisat

Desibelikisan voitosta käytiin kilpailua kahden varsin erilaisen ja vierekkäisen demon välillä. Ensimmäisessä käytettiin TAGMcLaren elektroniikkaa, Hecon kaiuttimia ja varsin pientä widescreen televisiota. Toisessa taas oli kasoittain Classén elektroniikkaa, Runcon hyvälaatuinen projektori ja Dynaudion kaiuttimet, pääkaiuttimina oli suurin malli Dynaudio Evidence, jotka ovat maailmalla saaneet kehuja. Kuten samana viikonloppuna Monzassa jäi McLaren tässäkin kisassa valitettavasti toiseksi, eli Classé Dynaudio yhdistelmää huudatettiin oikein reippaasti. Vähän moinen ihmetytti sillä saman laitteiston parilla muilla messuilla nähneenä odotin huomattavasti hillitympää demoa. Kuunneltiin Evidenceillä pelkkää musiikkiankin, mutta jostain syystä en oikein lämmennyt niiden äänelle. Hieman sama vaikutelma niistä jäi keväällä Kööpenhaminassakin.

Ensi vuonna Malmö

Kaiken kaikkiaan messut olivat onnistuneet eikä väenpaljouskaan päässyt aivan kohtuuttomasti haittaamaan. Jokaiselle tuntui löytyvän jotakin, ja raskastakin tavaraa oli ihan mukavasti paikalla. Göteborg ja Malmö ovat messupaikkakuntina vuorovuosin, eli ensi vuonna on taas Malmön vuoro.

 

Jarmo Aulen on Highendnews.com:in Ruotsin kirjeenvaihtaja

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com