searchTL-Audiossa kuumimmat kotiteatteritHifiGuru

Amazon100w.gif (1689 bytes)

 

Malmön Hifimessut 26-28.10.2001

Jarmo Aulen

Päivitetty 31.10.2001

Ruotsin Hifimessut pidettiin tänä vuonna 27.-28. lokakuuta Malmössa hotelli SAS Radissonissa. Joka toinen vuosi Göteborgissa pidettäviin messuihin verrattuna Malmösta puuttuu SASCA:n autohifinäyttely eikä ruuhka sisälläkään ole yhtä paha. Tänä vuonna kotiteatterin osuus oli suhteellisesti selkeästi suurempi kuin muutamilla edellisillä Ruotsin messuilla. En tiedä oliko syy siinä vai jossain muussa, mutta pari raskaan sarjan maahantuojaa puuttuivat tällä kertaa näytteilleasettajien joukosta.

Useimmissa näyttelyhuoneissa demottiin DVD konserttitaltiointeja tai elokuvia. Pätkät Star Wars Episode I elokuvasta ja Eaglesin konsertista tulivat messujen aikana kovasti tutuiksi.

Monet halusivat demota monikanavaista musiikkia mutta joukosta löytyi vain yksi monikanava SACD ja DVD-Audio demo, loput demosivat joko DTS tai Dolby Digital koodattua musiikkia.

Ensimmäisenä aulassa kiinnityi huomio tanskalaisen GamuTin uuteen S600M monopäätteeseen, se ei nimittäin ollut sieltä pienimmästä ja keveimmäistä päästä. Ulkonäöltään pääte oli vähintään yhtä massiivinen kuin mihin teholukemat 600 W 8 ohmiin ja 1200 W 4 ohmiin viittasivat. Myöhemmin tapasin myös päätteen suunnittelijan eli Ole Lund Christensenin. Kaikesta päätelleen hänen kuvansa ei ole ollut ruotsalaisissa hifi lehdissä turhan usein sillä saimme jutella erään kilpailijan osastolla kaikessa rauhassa ilman että kukaan tuli häiritsemään. Paitsi kerran kun eräs messuvieras pyysi meitä demoamaan paikalla olleita Wharfedalen kaiuttimia. Ole Lund Christensen kertoi että monopäätteet tulevat markkinoille lähiaikoina, ja onpa Ruotsista tullut hänelle jo ennakotilauskin. Hän kertoi myös että GamuT tulee julkaisemaan ensi vuonna SACD soittimen. Se mihin koneistoon se tulee perustumaan on vielä lopullisesti päättämättä, mutta kehitystyö ja eri vaihtoehtojen testaus on jo aloitettu.

Yhdessä messujen suurimmista huoneissa esiteltiin Audiovectorin kaiuttimia sekä Meridianin, Arcamin ja Cambridge Audion elektroniikkaa. Huomion keskipisteenä oli erityisesti Ruotsin ensiesittelyssä olleet Audiovector S6 kaiuttimet (hinnat alkaen 66 000 SEK) joita soitettiin Meridian 588 cd-soittimella, 502 etuvahvistimella ja 505 monopäätteillä. Olin paikalla kahteen eri otteeseen kun laitteistoa demottiin, ensimmäisellä kerralla ääni kuullosti ihan hyvältä mutta toisella kerralla taas sitten ei. En tiedä oliko tarkoituksena demota ensin hyviä äänityksiä ja myöhemmin huonoja mutta ero näiden kahden demon välillä oli suuri.

Arcamin maahantuojan edustaja kertoi että FMJ27 mallin odotettu DVD-Audio päivitys on luvattu ensi kevääksi. Sama päivitys tulee saataville myös DV88 malliin. Molempiin malleihin on myös mahdollista saada progressive scan päivitys.

Huoneessa oli myös esillä uusi Cambridge Audio DVD300 dvd-soitin jolle ilmoitettiin hinnaksi 6000 SEK.

Viereisen iso huone oli Sonyn osasto. Siellä oli luonnollisesti huomion keskipisteenä SACD soittimet ja monikanava SACD demo. Näytillä olivat mm. molemmat uudet ES-sarjan monikanavasoittimet, eli SCD-XA777ES ja SCD-XA333ES. Sonyn kannalta olisi toivonut että muusiikkidemossa olleiden kaiuttimien laatu olisi ollut parempi, sillä nyt varsin moni ei jaksanut niitä kauaa kuunnella. Tämän demon perusteella järjestelmän laadusta ei saanut muuta kuin viitteitä.

Yhdessä osassa aulaa oli esiteltiin Nottingham Analoguen levysoitinta, Berendsenin Pre1 etuvahvistinta, CDP1 cd-soitinta ja STA150 päätettä yhdessä Defakto fakt5 kaiuttimien kanssa. Tila oli niin pahasti keskellä kulkureittiä muille osastoille että kuuntelusta ei tullut mitään. Nyt mieleen jäi vain kaiuttimien massasta poikkeava muotoilu ja hopean harmaa viimeistely.

Dynavoicen http://www.dynavoice.com huoneessa oli esillä saman merkin Aniara, Center II ja Studio BiPol kaiuttimet sekä Ground Zero subwoofer. Koko paketin olisi saanut omaksi alle 10 000 SEK:lla, ja demossa olisi saanut kaupan päälle katsoa koko Star Wars Episode I:n sillä muuta materiaalia siellä ei näytetty esiteltävän.

Seuraavalla osastolla esiteltiin ainakin minulle uusia tuttavuuksia eli American Acoustic Development (AAD) http://www.aadsound.com/ kaiuttimia. Esillä oli merkin 2000- ja Q-sarjan kaiuttimia. Demossa soitettiin Q50 pääkaiuttimia, Q20C keskikaiutinta ja takakaiuttimina olivat saman sarjan Q30 kaiuttimet. Elektroniikka oli Primarelta. Huone oli varsin pieni, kaiuttimet lähellä toisiaan, ääntä piti saada paljon ja materiaalina oli elokuvaa ja musiikkivideoita. Ei siis ihme että kaiuttimien äänestä ei saanut minkäänlaista mielikuvaa. Nyt demosta tuli mieleen ensimmäiseksi sana epämääräinen.

Cantonin ja Onkyon osastolla näytettiin sielläkin elokuvia ja musiikkivideoita. Jos ei muuta niin ainakin äänenpainetta saatiin keskikokoiseen huoneeseen kitettävästi.

Sama kuvaus pätee myös AudioPron demoon jossa esiteltiin Avantek sarjan kaiuttimia ja subwooferia. Tässä huoneessa olivat desibelit sen verran korkealla että jotkut kääntyivät jo ovelta takaisin. Paljon bassoa tuntui olevan demon teema.

Viereisellä osastolla otettiin rauhallisemmin ilman elokuvia ja videoita. Larsen Hifi esitteli legendaarisia Carlssonin kaiuttimia yhdessä GamuTin elektroniikan kanssa. Täällä esittelijä soitti rohkeasti erään messuvieraan omaa levyä ja totesi sen jälkeen kohteliaasti että tämä äänitys taitaa kuullostaa samanlaiselta kaikista laitteistoista. Hän oli epäilemättä oikeassa sillä en muista pitkään aikaan kuulleeni yhtä hirveää äänitystä. Muulla materiaalilla kaiuttimista sitten tulikin esille tyypillinen Carlsson soundi.

Yhdessä huoneessa pääsi puhumaan jopa suomea. Siellä oli nimittäin esillä Amphionin http://www.amphion.fi kaiuttimia yhdessä Audiomecan http://www.audiomeca-hifi.com/ ja Koran http://www.kora.net elektroniikan kanssa. Osastolta löytyi myös Cadencen http://www.cadenceaudio.com hybridikaiuttimia. Ei elokuvia, ei videoita, eikä surround demoja, ainoastaan hyvää ja hyvin äänitettyä musiikkia. Kokonaisuutena selkeästi messujen keskiarvoa parempi esitys, myös erään teksasilaisen messuvieraan mielestä jonka kanssa ovella juttelin.

Cyrus esitteli osittain NXT elementtiin perustuvia Icon kaiuttimiaan yhdessä oman elektroniikkansa kanssa. Bassot kumisivat tässä demossa sen verran pahasti että joko huone tai kaiuttimien sijoittelu oli luvattoman heikko tämän tason tapahtumaan.

Monitor Audion http://www.monitoraudio.com kaiuttimia esiteltiin Exposuren elektroniikalla. Tosin huoneen toiseen päätyyn tehty kotiteatterilaitteisto tuntui olevan koko ajan äänessä, enkä onnistunut Monitor Audion kaiuttimista kuuntelemaan muuta kuin Tähtien Sotaa. Esillä oli myös Tube Technologyn 64-bittinen cd-soitin.

TAG McLaren http://www.tagmclarenaudio.com 100x5R päätteellä, AV32R etusella, DVD32R dvd-soittimella ja F1 Avantgarde kaiuttimilla soitettiin vuorotellen musiikkia ja näytettiin elokuvia. Musiikin toiston suhteen demo oli pieni pettymys, sillä olisin odottanut Räikkösen uusilta tallikavereilta parempaa suoritusta.

Thule Audion http://www.thule-audio.dk elektroniikkaa (Space DVD250 dvd-soitin, Space PR250B etunen ja Space PA250B pääte) esiteltiin yhdessä ALR Jordan http://www.alr.de Note sarjan kaiuttimien ja REL Stentor III subwooferin kanssa. Esittelijä oli tarkkana ja kyseli monilta haluavatko he kuunnella musiikkia kaksikanavaisena vai katsoa elokuvaa tai konserttitaltiointia. Pienen ja kapean hotellihuoneen haitat tulivat bassopuolen toistossa selvästi esille, ja diskanttiakin tuntui tulevan vähän turhan reippaasti.

Pioneerin osastolla esiteltiin DVD-Audiota. Musiikkinäytteenä oli Doorsin LA Woman levy. Kaiuttimina käytettiin Miller & Kreiselin kaiuttimia joita näkyi olevan myös parilla muulla osastolla. Kuuntelijat istuivat tällä kertaa poikkeavasti U:n muotoisella sohvalla. Siinä yleisöllä olikin ihmettelemistä että mikä kaiuttimista oli kenellekin pääkaiutin ja mikä surroundkaiutin. Vähintäänkin "mielenkiintoinen" kokemus istua naamatusten muiden kanssa ja katsella kaikkien enempi vähempi hämmentyneitä ilmeitä. Ehdottomasti messujen omaperäisin demo.

Seuraavalla huoneeseen oli kerätty ruotsalaisia tuotteita. Qln http://www.qlnacoustics.com kaiuttimia sekä Primaren ja Coplandin elektroniikkaa. Rinnakkain olivat niin musiikki kuin kotiteatterilaittoistotkin. Kuuntelu ja katseleminen jäi vähiin sillä huoneessa ollessani siellä oli käynnissä keskustelu DVD-Audio - SACD "järjestelmäsodasta". Ulkopuolisena tarkkailijana totesin SACD:n voittaneen Skåne derbyn äänin 4-3.

Skandinaavista osaamista oli esillä seuraavassakin kohteessa. Esillä oli Electrocompaniet EMC-1 cd-soitin ja ECI-3 vahvistin sekä Gryphon http://www.gryphon-audio.dk/ Adagio cd-soitin ja Callisto vahvistin. Toisessa laitteistossa oli kiinni Dynaudio Contour 1.1 ja toisessa Dynaudio Contour 3.0 kaiuttimet. Itse olin paikalla kun esittelyvuorossa oli Electrocompaniet Contour 1.1 yhdistelmä. Demossa tuli hyvin esille se että pienistäkin kaiuttimista voi saada ison äänen kun sijoittelun kanssa nähdään vähän vaivaa. Monista muista huoneista poiketen kaiuttimet oli sijoitettu pitkälle seinälle siten että niiden ympärillä oli riittävästi tyhjää tilaa joka suuntaan. Selvästi keskitasoa parempi demo.

Naapurissa Jamolla ja Onkyolla oli yhteinen ja yleisön suosima kotiteatteridemo. Näytetyn elokuvan nimen tuskin tarvitsee enää kertoa. Sama teema oli myös Harman Kardonin ja Infinityn esittelyssä. Kaiuttimina oli Kappa 600:sia ja bassopäästä huolehtimassa Velodyne HGS-10.

Yamahan osastolla huomion keskipisteenä oli messujen paras kuva. Kuvalähteenä oli Yamahan uusi DPX-1 projektori joka näyttää todellakin olevan maineensa veroinen.

Proceed - Revel - Mark Levinson http://www.madrigal.com osastolla demottiin pääasiassa monikanavaääntä. Laitteistona oli Proceedin AMP5 pääte, AVP etunen ja PMDT dvd-soitin sekä Revelin Performa F30 ja C30 kaiuttimet ja B15 subwoofer. Subwooferin säätämiseen oli kiinnitetty erityistä huomiota käyttäen apuna Revelin toimittamaa softaa. Lopputulos olikin huone huomioon ottaen onnistunut. Messujen ehdottomasti paras monikanavademo, niin elokuvalla kuin musiikillakin.

Seuraavassa huoneessa esiteltiin ruotsalaista Advantage ja SAT http://www.bladelius.com elektroniikkaa sekä samoilta seuduilta tulevia QRS kaiuttimia. Lisäväriä toivat kaukoidän Vincent SA-91 etunen, SP991 a-luokan monopäätteet ja CD-S3 HDCD 24bit/96 kHz cd-soitin. Vincentit olivat saaneet kaiuttimiksi QRS Saturnukset (40 000 SEK) kun taas SAT Amplifix / Cdfix yhdistelmässä ne olivat QRS Callistot (15 000 SEK), ja Advantage S1 cd-soitin/etunen S250 monopääte yhdistelmässä QRS Neptunukset (74 000 SEK). Viimeksi mainittussa yhdistelmässä oli messujen paras ääni, vaikka mielessä kävikin että joillakin toisilla kaiuttimilla Advantaget olisivat saattaneet soida vieläkin paremmin. Nyt diskantista tuli tutuilla äänityksillä välillä hieman turhankin viileitä sävyjä. Bassopään kontrollissakin olisi ollut hieman parantamisen varaa, mutta se saattaa mennä myös huoneen piikkiin. Dynamiikkaa ja kontrollia systeemistä kyllä löytyi.

 

PenAudioRebelEvo

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com