Messuraportti:
High-End Vienna 2000 10.-12.11.2000

 


Päivitetty 27.11.2000

Heikki ja Jaana Koivunen

 

  Kolmepäiväiset Wienin Highend-messut pidettin sopivan pienimuotoisena kahden kerroksen tapahtumana. Avauspäivänän oli tilaa katsella ja kuunnella mielin määrin, minkäänlaista ruuhkaa ei ainakaan tuolloin ollut. Messuilla oli sopivasti uutta ja vähän perinteisempää, paljon maailmanluokan merkkejä Atlantin molemmilta puolin ja vähän Tyynenmeren rannoiltakin.

Paras ääni

Messujen paras ääni kuului järjestelmälle, jossa pyörittimenä oli Marantzin kiitelty SA-1 SACD-soitin, Backes & Müllerin aktiivikaiuttimet, BM-30:t. Järjestelmän ääni muistutti hyvin viritettyä vinyyliääntä.

Korkearesoluutioiset formaatit olivat näkyvästi esillä täälläkin: Sony esitteli uutta SACD/ DVD-Videosoitintaan, viinitarjoilussa ei kursailtu Sharpin esitellessä SACD/ digivahvistinyhdistelmäänsä. Näytti olevan selvää pyrkyä "highendluokkaan". SACD-soitin oli esillä myös Accuphaselta. DVD-Audiosoittimia ei sensijaan vielä nähty, formaatin vesileimateknologian liittyvät epäselvyydet ovat viivyttäneet monen valmistajan lanseerausaikatauluja.

Vinyyliä löytyi

Highendistit eivät ole hylänneet vinyyliä. Ehkä jatkuva soutaminen ja huopaaminen korkearesoluutioisten formaattien tekniikasta on saanut monet pakenemaan menneisyyteen ja vannomaan mustan kiiltävän nimeen. Ja tottahan on, että kun arsenaali on viritetty viimeisen päälle, niin musta kiekko palkitsee hunajaisella soinnillaan. Vinyylisoittimista oli esillä mm. SME uudella mallillaan 10, Thorens, Pro-Ject-soittimet, Solid-Machine äänivarret.  Lehmann Audiolta oli esillä näppärä phonoaste, Black Cube.

Virtaboxit

Wienissä oli näyttävästi esillä laiteryhmä, joka Suomesta puuttuu lähes täysin: virtaboxit. Ne ovat komponetteja, jotka käsittelevät verkkovirran uudelleen siten, että jännitevaihtelut ja epäsäännöllisyydet on eliminoitu. samalla boxi toimii järjestelmän suojana esimerkiksi ukkosilman varalta. Kaikki laitteet kytketään tähän härveliin. Alan tunnetuimpia on "virtasyntetisaattori", PS-Audio Power-Plant, joka oli täälläkin esillä. Muista merkeistä mainittakoon Burmester, Accuphase ja Power Wedge. Keski-Euroopan ja USA:n highendistit näkevät näille hyödyllistä käyttöä. Suomessahan kotifistit tietävät, että sähkön laatu on tasainen eikä jännite vaihtele ja jos vaihteleekin, niin se ei vaikuta äänenlaatuun, kuten ei myöskään CD-soitin, jotka ovat kaikki samanlaisia ja edustavat muutenkin äänentoiston viimeistä sanaa.....

Kaapeliuutuudet

Kaapelipuolella oli uutuuksia runsaasti. Päällimäiseksi jäi mieleen amerikkalaisen Synergeticsin paksut touvit. Merkki lienee ollut itävaltalaisten mieleen, monessa esittelyhuoneessa olivat nämä käytössä. Audioquestillä oli uusi mallisto esillä. Nimet ovat eksoottisesti Anaconda, Python, Everest. Uusi tuttavuus kaapelipuolella oli Wire World.

 

  Päällimmäisenä Ensemblen soitin, Cellon etuvahvistin, dCS:n Purcell/Elgar-upsampler/ DAC, Thetan DVD-soitin, virtaboxi Burmester - kallista elektroniikkaa yhdistettynä kalliisiin Avalonin kaiuttimiin. Wien2000-DCS.jpg (11805 bytes)
     
  Spectralin elektroniikalla hoideltiin Wilson WATT/Puppy 6:a.(näkyy hämärästi kuvan oikeassa reunassa). Kaapelit Transparent Audion. Ääni oli erittäin tarkka ja dynaaminen, järjestelmän hinta heikon Euron vuoksi oli myös pilvissä. Wien2000-Spectral.jpg (17105 bytes)
     
  VAIC Reference 52B-PSE-putkivahvistin, VAIC-Basic-kaiutin, keskellä järeä Accuphasen virtaboxi.

VAICin kaiuttimia ajettiin myös Pass Labsin uudella X-250-vahvistimella ja saman firman X-1 etusella. Selkeyttä ja voimaa riitti.

Wien2000-Vaic.jpg (16354 bytes)
     
  Salon Moserin osastolla oli Avantgarde Trio-torvikaiuttimet, vieressä erillinen bassokotelo. Elektroniikkana integroitu TacT Millenium II-digivahvistin sekä TacT-huonekorjain. Sointi oli erittäin selkeä, mutta en ole aivan varma oliko digitaalinen vahvistin sittenkään paras mahdollinen valinta Trioille vai oliko  näyttelyhuone liian pieni, kaiuttimet olivat lähes kiinni seinässä. Wien2000-Trio.jpg (16061 bytes)
     
  Vienna Audiophilen osastolla komeilivat Mangerin kookaat kaiuttimet, upea tähdenmuotoinen diskanttielementti, "Holoprofil", hieman uhkaavan näköinen kokoonpano. Elektroniikka minulle aiemmin tuntematon Audio Agile, Räkki Finite Elementen Wien2000-Manger.jpg (10149 bytes)
     
   

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com