searchTL-Audiossa kuumimmat kotiteatteritHifiGuru

Amazon100w.gif (1689 bytes)

 

PenAudio 7.6cx

Mikko Mattila

Päivitetty 15.8.1999

Mikko Mattila

PenAudio7-6cx.jpg (9201 bytes)

Usein ajatellaan, että highend on paitsi jotain erinomaista, niin ainakin kallista. Tässä on esimerkki kaiuttimista, jotka ovat tiukallakin seulalla high-endiä muuten paitsi hinnaltaan.

PenAudiossa käytetään SEAS:n valmistamaa koaksiaalista 2-tie-elementtiä. Keskiäänet toistetaan 14 senttisellä polypropyleenikartiolla ja keskiön 2,5 senttinen tekstiilikalotti hoitaa ylä-äänet. Taajuusvasteen -3 dB:n piste on noin 50 Hz:ssä, vaste kaiuttimen keskiakselilta mitattuna on tasainen välillä 100 Hz - 4 kHz, 4 -8 kHz on muutaman desibelin korostus, mutta vain edestä mitattuna. Tämä ominaisuus on suuniteltu kompensoimaan koaksiaalielementin suuntavuusominaisuutta luonnollisella kuuntelupaikalla. Kun kaiutin sijoitetaan noin 60 asteen kuuntelukolmioon, ja kaiuttimet suunnataan hieman ulospäin kuuntelupaikasta siten että sisäkyljet näkyvät, vaste on tasainen koko alueella. Luonnonmukaiseen toistoon on pyritty määrätietoisesti:

Protovaiheessa kaiutinta kehitettiin läheisessä yhteistyössä klassisen musiikin eri instrumenttien ammattilaisten kanssa noin vuoden päivät ja kehittelyjakso sisälsi lukuisia kierroksia eri versioilla. Myös erilaisia kaiutinelementtejä kokeiltiin, valitulla SEASin koaksiaalielementillä on saavutettiin paras tulos kokonaisuuden kannalta. Kehittelytyö ei lopunnut kaiuttimen markkinoille lanseerauksen jälkeenkään, sillä ensimmäisten kuunteluraporttien jälkeen täydellisyyteen pyrkinyt valmistaja teki tuotantomalliin  ensimmäisen revision, jossa on parannettu jakosuotimien kondensaattoreita, sisäistä johdotusta ja kotelon sisäisiä vaimennusmateriaaleja. Tämä kuunteluarvio perustuu kuitenkin ensimmäiseen tuotantoversioon.

Kaiutin on mustaksi pianolakattu ja antaa itsestään kaikinpuolin viimeistellyn vaikutelman. Itselläni on ollut ilo kuunnella näitä pikkukaiuttimia kahdella täysin erityyppisellä laitteistolla, kolme eri kertaa  - kahdesti välittömästi kertaluokkia kalliimpien kaiuttimien jälkeen kun sointi oli vielä tuoreena mielessä ja nyt viimeisen kerran saman hintaluokan testivoittajakaiuttimen kanssa. PenAudion arvioinnissa on käytetty samoja, ei hintaan suhteutettuja kriteereitä.

Yleisvaikutelma: erinomaisesti onnistunut, kaunis, neutraalia aavistuksen kirkkaampi balanssi, jonka kanssa voi elää väsymättä pitkään.

Erottelutarkkuus on hyvä - tästä puuttuu yleinen pyöreys, joka liittyy niin moneen musikaaliseksi kuvattuun muka-high-end-kaiuttimeen.

Äänikuva on iso ja leveä, mutta edellytää oikeaa sijoittelua. Soittimet paikallistuvat leveys/ syvyyssuunnassa hyvin.

Ylärekisteri on kirkas ja melko heleä, hieman niukkasävyinen.

Keskialue on neutraali, napakka ja tarkka, tiukoin kritterein aavistuksen värittynyt. Transientit toistuvat tarkahkosti.

Alarekisteri on kuivahko, mutta erottelutarkka ja sävykäs, alin alarekisteri vaimentuu 50-55 Hz alalpuolella.

Dynamiikka toistuu kohtalaisesti, kokoisekseen hyvin.

Taajuspyyhkäisy siniaallolla 10 Hz- 10 kHz kertoo vasteen olevan korvakuulolta melko tasainen keskialueella, 4-8 kHz:n alueella oleva lievä korostus on kuitenkin havaittavissa kuuntelupaikalle, vaikka kaiuttimet ovat ulospäin käännetyt noin 20 astetta keskilinjalta.

Kuoro toistuu erinomaisesti, soololaulu soi puhtaasti, ehkä hieman nasaalisti, lievää taipumusta ässien sihautteluun.; pianon ja kitaran äänen avautuminen on luonnollinen, vasket soivat hyvin, ei kuitenkaan erityisen avoimesti, iso orkesteri soi melko erottelutarkasti ja ilmavasti. Lyömäsoittimet toistuvat napakasti, aavistuksen värittyneesti. Pellit ovat heleät ja ilmavat, sävyjä voisi tostua hieman enemmän.

Äänikuvan leveyden ja soittimien paikallistumisen kannalta paras tulos saavutettaneen kun kaiuttimien välinen etäisyys diskantista diskanttiin on yli 2,5-3m. ja ulospäin käännettynä siten että kaiuttimien sisäkyljet näkyvät kuuntelupaikalle.

Kokonaisuuden toimivuuden kannalta oikea sijoitus on tärkeä ja siihen kannattaa käyttää huolellisuutta ja aikaa, jotta kaiuttimen koko tilainformaatiopotentiaali saadaan käyttöön. Rajapinnoista tulevat heijastumat saattavat tuoda esiin vasteen korostuman, joten kaiutin kannattaa sijoittaa pidemälle seinälle symmetrisesti ei sivuseinien välittömään läheisyyteen.

Yhteenveto

Pidin kaiuttimen vahvoista puolista heti ensimmäisellä kuuntelukerralla Siriuksilla ja vaikutelma vain vahvistui TacTilla. PenAudio toimii sellaisenaan koko äänilalueen kaiuttimena akustiselle musiikille, tietyin varauksin, mutta bassofriikkien täytyy harkita myös subwooferia. Velodyne HGS-10 integroituu erinomaisesti, jakotaajuuden ollessa 55 Hz:ssa. Jos aloittaisin nyt hifi-harrastusta, kuten tein 20 vuotta aikaisemmin opiskelijan ikuisessa rahapulassa, en epäröisi valita tätä kauitinta.

Yksi mielenkiintoinen sovellutus PenAudiolle tulee olemaan monikanavainen audio. Saatan jopa itse ostaa nämä kaiuttimet taka- ja keskikanaville, niiden sointityyppi on sukua pääkanavien Dunlavyille. Lyhyesti:PenAudio ei ole kotihifiä - se on highendiä ja ehdottomasti biggest bang for the buck pitkiin aikoihin.

Kuunteluolosuhteet:

Laitteisto A

Kuunteluhuone yli 40 m2
Vertailukaiuttimet Avalon Eidolon

Vahvistin Sirius D-200
Etuvahvistin Audio Research LS-25
Soitin Audio Research CD-2

Laitteisto B

Kuunteluhuone noin 30 m2, kevyesti akustoitu
Vertailukaiuttimet Hales Design Group Transcendence 8, Amphion Argon
Vahvistin TacT Millenium Mk 2
Soitin Wadia 860
Kaiutinkaapelit Cardas

Äänitteet:

 • Finlandia 3984-24532-2; Kauneimpia Serenadeja, YL/ Matti Hyökki
 • Chandos CHAN 9156/7; Elgar, E ; Caractacus ; Scene 6 ;The March Triumphal;/ Richard Hickox
 • Naxos 8.550446: Mozart, W.A. Piano Sonatas Vol 2/ Jeno Jando
 • Philips; Mozart, W.A: Piano Sonatas KV570/ Claudio Arrau
 • JMCD 001; Mäntyjärvi, Jaakko: Encore
 • Sheffield Labs SLS 504 ; Guitar Pleasures
 • Telarc CD-83411: Jacques Loussier  plays Bach
 • Warner 9 26562-2; Bela Fleck & Flecktones: Flight of the Cosmic Hippo
 • MCD-9269-2; Örsted-Pedersen, Niels-Henning: Friends Forever
 • Telarc CD 83370 ; Oscar Peterson Trio
 • GRP GRD-9831  Benoit, David: The Best of 1987-1997
 • Impulse ; IMP 11642; Krall, Diana: All of You
 • Hifi-lehden Surround-testilevy
 • Stunt Records STUCD 19810: Stief, Thybo & Gruvstedt: Trio Music

Tyyppi: 2- tie bassorefleksi
Elementit: koaksiaalielementti (seas), 14 cm keski/bassokartio, 25mm tekstiilikalotti
Taajuusvaste: 40 Hz - 20 kHz
Herkkyys: 86 dB 1W 1m
Jakotaajuus: 2500 Hz
Impedanssi: 8 ohmia
Tehosuositus: 40-200 wattia
Mitat: 31 (k), 16 (l), 24.5 (s) cm
Paino:
Hinta: 4250 mk/pr (magneettisuojattu n. 2200 mk/kpl)

PenAudioRebelEvo

 

 

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com