SACD FAQ

 

Päivitetty 22.2.2000

Mikko Mattila

Mikä on SACD

SACD (Super Audio Compact Disc) on Sonyn ja Philipsin  kehittämä, DVD-Audion kanssa kilpaileva, DVD-teknologiaan perustuvan formaatti, jossa signaali on DSD-koodattua. (Direct Stream Digital).

Sonyn mukaan formaatti on suunnattu audiofiileille, eikä SACD:n ole tarkoitus korvata perinteisiä CD-levyjä. SACD:t ovat periaatteessa DVD-levyjä sisältäen saman sektorikoon, virheenkorjauksen, moduulaation ja hakemistojärjestelmän (UDF ja ISO 9660) kuin DVD. Formaatti on suunniteltu vastaamaan ISC:n (International Steering Group, äänilevyteollisuuden maailmanlaajuinen kattojärjestö) vaatimuksia. SACD tarjoaa korkeatasoisen stereo- tai monikanavaisen audioäänen, CD-yhteensopivuuden, kopioneston ja lisäominaisuuksia.

SACD:n tärkeimmät ominaisuudet

  • Kaistanleveys DC-100 kHz
  • Dynamiikka 120 dB (teoreettinen)
  • Korkea resoluutio kahdelle tai monikanavaiselle audioäänelle.
  • Yksi- tai kaksikerroksinen SACD levy, joka kaksikerroksisena voi sisältää CD-kerroksen.
  • Soittoaika 74 min (2-kanavainen)
  • Vesileimaominaisuus ja kopiosuojaus
  • Lisäominaisuuksina tekstiä ja grafiikkaa

Tavallisilla CD-soittimilla voi soittaa erityisiä hybridi-SACD-levyjä, jotka ovat kaksikerroksisia ja joissa CD-signaali 44.1 kHz/ 16 bit PCM on omassa läpinäkyvässä kerroksessaan lähimpänä levyn luettavaa pintaa. Hybridilevyjen markkinoilletuloa on lykätty tulevaisuuteen teknisten ongelmien ja korkeiden valmistuskustannusten vuoksi.

Monikanavaisten SACD-soittimia on kehitteillä. Ensimmäisen toimivan laitteen Philips esitteli CES-messuilla tammikuussa 2000. Laitteiden ennakoidaan saapuvan markkinoille alkuvuodesta 2001. Monikanavaisten SACD-levyjen saatavuudesta ei ole tällä hetkellä tietoa.

Onko SACD monikanavainen?

Formaatti on periaatteessa monikanavainen, ensimmäiset markkinoilla olevat soittimet ja SACD-levyt ovat kuitenkin kaikki kaksikanavaisia, yksikerroksisia. Philips esitteli CES-messuilla tammikuussa 2000 ensimmäisen toimivan monikanavaisen SACD-soittimen. Markkinoille monikanavaisia soittimia odotellaan v 2001-alkupuolella. (Status 22.2.2000).

Miten SACD:n signaali on pakattu

DSD sisältää häviöttömän pakkauksen, jonka pakkaussuhde on noin 2:1. Monikanavainen SACD sisältää häviöttömän pakkauksen, jonka pakkaussuhde on noin 8.

DSD:ssä datavirta voi olla enimmillään 2.8 Mb/s.

Miten SACD on kopiosuojattu

SACD sisältää näkyvän ja digitaalisen vesileimaominaisuuden.. Pit signal processing (PSP), digitaalisen vesileiman data on tallennettu kuopan pituuten enkoodattuun informaatioon. Optinen lukupää sisältää lisäpiirin PSP-vesileiman lukemiseksi, jota sitten verrataan levyn sisältötietoon laillisuuden varmistamiseksi. Lukupään lisäpiirin vuoksi SACD-kerros ei ole luettavissa tavallisilla DVD-ROM-levyasemilla.

Tämän lisäksi SACD voidaan varustaa sisällöntuottajan halutessa Verance Corporatonin digitaalisella vesileimalla. Samaa teknologiaa käytetään myös DVD-Audiossa.

Milloin SACD-soittimet ja levyt tulevat markkinoille

Sony toi ensimmäisen SACD-soittimensa SCD-1:n Japanin markkinoille toukokussa 1999. USAn lanseeraus tapahtui syys/ lokakuussa 1999. Suomessa Sonyn soittimia saa keväällä 2000. Hinnat mallista riippuen FIM 17000-30000,-. 

Ketkä sisällöntuottajat tukevat SACD:ta

Tähän mennessä SACD-nimikkeitä ovat ilmoittaneet julkaisevan Audioquest, DMP, Mobile Fidelity Labs, Sony, Telarc ja Water Lily Acoustics.

Sen sijaan suurimmat sisällöntuottajat BMG, Universal Music Group (sisältää entisen PolyGramin) ja Warner Music ovat ilmoittaneet tukevansa vain DVD-Audiota. (Status 14.9.1999)

Mitä ohjelmistoa löytyy SACD-levyiltä

High-End Uutiset seuraa tarkoin ohjelmiston kehittymistä ja pitää listaa SACD:tä tuottavista levy-yhtiöistä.

Lähteet:

www.sel.sony.com/SEL/consumer/dsd/dsd.pdf

 

All Rights Reserved
© 2000-2006 highendnews.com